Διακοπή Καπνίσματος

 
Πως μπορείτε να διακόψετε το κάπνιμα.
 
Καταρχάς δεν χρειάζεται να το διακόψετε μόνοι σας, ζητήστε απο την οικογένειά σας, τους φίλους σας και τον ιατρό σας βοήθεια ώστε η όλη διαδικασία να γίνει ευκολότερη.
 
Η διακοπή του καπνίσματος ναι είναι δύσκολή, αλλα μπορεί να γίνει. Πολλοί άνθρωποι σαν εσάς κατάφεραν και διέκοψαν το κάπνισμα μόνιμα. Απλά και μόνο γνωρίζοντας αυτό, σας βοηθά να το καταφέρετε πιό εύκολα.
 
Προετοιμαστείτε
Εάν είστε έτοιμοι να σταματήσετε το κάπνισμα απλά κάντε το. Εάν δυσκολεύεστε,  εξειδικευμένα φάρμακα και η ψυχολογική υποστήριξη μπορούν να σας βοηθήσουν.
 
Εάν δεν είστε έτοιμοι, θέστε ώς ημέρα διακοπής του καπνίσματος μία ημέρα μίας περιόδου κατα την οποία θα είστε λιγότερο πιεσμένοι και περισσότερο σε χαλαρή πνευματική κατάσταση.
 
Θα σας βοηθήσει εάν απομακρύνετε όλα όσα σχετίζονται με το κάπνισμα, όπως τασάκια, αναπτήρες κ.α.
Μην επιτρέπετε σε άλλους ανθρώπους να καπνίζουν στο χώρο σας.
 
Αλλάξτε τη καθημερινότητά σας:
Εάν για παράδειγμα συνηθίζατε να καπνίζετε μετά το φαγητό, σταματήστε και αντ' αυτού πηγαίνετε ένα περίπατο.
 
Χρησιμοποιήστε ασφαλή φαρμακευτικά σκευάσματα, αφού όμως πρώτα συμβουλευτείτε το ιατρό σας.
Υπάρχουν ειδικά φαρμακευτικά σκευάσματα όπως π.χ. τα τσιρότα νικοτίνης, τσίχλες νικοτίνης και παστίλιες τα οποία δεν χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή, αλλα επισημαίνουμε ότι θα πρέπει να ενημερώσετε τον ιατρό σας πρώτα. Η φαρμακευτική βοήθεια αποδεδειγμένα διπλασιάζει τις πιθανότητες να διακόψετε το κάπνισμα. Ο ιατρός σας ανάλογα με τη περίπτωση μπορεί να σας συνταγογραφήσει περισσότερο εξειδικευμένα φάρμακα.
 
Πως να χρησιμοποιήσετε τα τσιρότα νικοτίνης:
 
nicotine patches
 
 Τα τσιρότα νικοτίνης προσκολλώνται στο δέρμα σας και απελευθερώνουν αργά, σταθερές δόσεις νικοτίνης στο αίμα σας. Υπάρχουν διαφορα είδη τσιρότων νικοτίνης τα οποία διαφέρουν ως προς το μέγεθος και την ποσότητα νικοτίνης που περιέχουν.
 
Τις πρώτες εβδομάδες χρησιμοποιήστε τσιρότα μεγαλύτερου μεγέθους.
 
Τις επόμενες μεσαίου μεγέθους τσιρότα και κατόπιν τα μικρότερα μεγέθους, τα οποία περιέχουν και μικρότερη ποσότητα νικοτίνης.
 
Για τη χρήση του τσιρότου νικοτίνης επιλέξτε μέρη του σώματος, τα οποία είναι όσο το δυνατόν άτριχα και μεταξύ του λαιμού και της μέσης σας π.χ. κολλήστε το στο μπράτσο σας.
 
Το τσιρότο νικοτίνης θα πρέπει να αντικαθίστατε καθημερινως, όπως επίσης και το μέρος του σώματος στο οποίο προσκωλλάτε ώστε να αποφευχθεί τυχόν ερεθισμός του σώματος.
 
Το τσιρότο νικοτίνης σας βοηθά να αντισταθμίσετε το σύνδρομο στέρησης νικοτίνης, οπότε και η διαδικασία διακοπής του καπνίσματος γίνεται ευκολότερη. Η χρήση του τσιρότου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 8-10 εβδομάδες.
 
 
 
Γιατί είναι δύσκολη η διακοπή του καπνίσματος:
 
Η διακοπή τους καπνίσματος είναι δύσκολη γιατί το σώμα ενός καπνιστή είναι εθισμένο στη νικοτίνη, η οποία περιέχεται στο καπνό των τσιγάρων. 
 
 Η έλλειψη νικοτίνης  επηρρεάζει τα συναισθήματα , μπορεί π.χ. να αισθάνεσθε ανήσυχοι, ή και λυπημένοι. Αυτή η συναισθηματική αντίδραση στην έλλειψη νικοτίνης μπορεί να διαρκέσει απο μερικές μέρες μέχρι και μερικές εβδομάδες.
 
Η έλλειψη νικοτίνης μπορεί να σας προκαλέσει προβλήματα ύπνου ή και συγκέντρωσης. Επίσης μπορεί να σας δημιουργεί έντονα το αίσθημα της πείνας οπότε και να τρώτε περισσότερο απο ότι συνήθως.
 
Όμως όλα αυτά τα συναισθήματα - αποτελέσματα διακοπής του καπνίσματος είναι παροδικά και σύντομα θα αισθάνεστε καλύτερα.
 
Πρόσληψη επιπλέον βάρους κατα τη διάρκεια διακοπής του καπνίσματος
 
Είναι πιθανόν να πάρετε μερικά κιλά παραπάνω αλλα τα οφέλη στη υγεία σας απο τη διακοπή του καπνίσματος υπερτερούν έναντι των επιπτώσεων των επιπλέον κιλών. Για να μην πάρετε κιλά θα πρέπει να γίνετε περισσότερο ενεργοί, λίγη καθημερινή άσκηση βοηθά και στη γενικότερη ψυχολογία σας.
 
Τι θα γίνει σε περίπτωση που αρχίσετε ξανά το κάπνισμα.
 
Πολλοί άνθρωποι σταματούν και ξαναρχίζουν το κάπνισμα πολλές φορές (8-10 φορές) πριν το διακόψουν οριστικά. Εάν αρχίσετε ξανά το κάπνισμα μην σταματάτε την προσπάθειά σας, κάθε φορά θα είναι και ευκολότερο να μην καπνιζετε.
 
Επιπλέον μέσω της εμπειρίας που αποκτάτε απο την όλη διαδικασία, καταλαβένετε τι σας βοηθά περισσότερο στο να μην καπνίζετε. Εάν στις προηγούμενες προσπάθειές σας δεν είχατε ιατρική βοήθεια , την επόμενη φορά ζητήστε. Ετσι θα διπλασιάσετε τις πιθανότητες να σταματήσετε εντελώς το κάπνισμα.