Κολπική Μαρμαρυγή

Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή;
Η κολπική μαρμαρυγή είναι ένας ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός (αρρυθμία) που ξεκινάει από τα ανώτερα τμήματα (κόλποι) της καρδιάς.
 
Κανονικά, η καρδιά χτυπά σε ένα ισχυρό, σταθερό ρυθμό. Στην κολπική μαρμαρυγή, ένα πρόβλημα με το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς προκαλεί στους κόλπους , τρέμουλο ή ινιδισμό. Αυτό αναστατώνει τον κανονικό ρυθμό μεταξύ των κόλπων και των κάτω τμημάτων της καρδιάς (δηλαδή τις κοιλίες). Τα χαμηλότερα μέρη μπορεί να χτυπούν πιο γρήγορα και χωρίς κανονικό ρυθμό.
 
Η κολπική μαρμαρυγή είναι επικίνδυνη, διότι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Εάν η καρδιά δεν κτυπά δυνατά, το αίμα μπορεί να παραμείνει στάσιμο στον κόλπο. Η στασιμότητα του αίματος καθιστά πιο πιθανή τη δημιουργία θρόμβων. Αν η καρδιά αντλήσει ένα θρόμβο στην κυκλοφορία του αίματος, ο θρόμβος μπορεί να φτάσει με τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και να μπλοκάρει εκεί την κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο. Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.
 
Τι προκαλεί την κολπική μαρμαρυγή;
Καταστάσεις που βλάπτουν ή καταπονούν την καρδιά μπορούν να προκαλέσουν και κολπική μαρμαρυγή. Αυτές οι καταστάσεις μεταξύ άλλων είναι και οι εξής:
 
Η υψηλή αρτηριακή πίεση.
Η Στεφανιαία Νόσος (ΣΝ).
Η Καρδιακή προσβολή.
Οι παθήσεις της καρδιακής βαλβίδας, ιδιαίτερα οι παθήσεις της μιτροειδούς βαλβίδας.
Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί επίσης να προκληθεί από:
Άλλα ιατρικά προβλήματα, όπως  πνευμονικές παθήσεις, η πνευμονία, ή τα υψηλά επίπεδα θυρεοειδή (υπερθυρεοειδισμός).
Χειρουργική επέμβαση καρδιάς.
Βαριά χρήση αλκοόλ. Καταναλώνοντας  περισσότερα από 3 ποτά την ημέρα για πολλά χρόνια μπορεί να προκληθεί μακροχρόνια κολπική μαρμαρυγή. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, μπορεί επίσης να προκαλέσει επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής.
Η χρήση διεγερτικών. Αυτά περιλαμβάνουν καφεΐνη, νικοτίνη, φάρμακα όπως τα αποσυμφορητικά, και παράνομα ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη.
Χρήση ορισμένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όπως η αλμπουτερόλη ή η θεοφυλλίνη.
Μερικές φορές οι γιατροί δεν μπορούν να βρουν την αιτία. Οι γιατροί αποκαλούν αυτή την κατάσταση μοναχική κολπική μαρμαρυγή.
 
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
 
Αίσθημα ζάλης ή λιποθυμία.
Αίσθηση κομμένης αναπνοής.
Αίσθημα αδυναμίας και κούρασης.
Μια αίσθηση ότι η καρδιά φτερουγίζει, κτυπά πιο γρήγορα ή χτυπάει δυνατά (αίσθημα παλμών).
Αίσθημα ότι η καρδιά χτυπάει άνισα.
Ο πόνος στο στήθος (στηθάγχη).
Απώλεια αισθήσεων.
Η κολπική μαρμαρυγή είναι συχνή, ειδικά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, και ίσως να  μην προκαλέσει εμφανή συμπτώματα. Αν εμφανιστεί κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρονται, θα πρέπει να γίνει άμεσα εξέταση της καρδιάς. Η άμεση διάγνωση και θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθούν σοβαρά προβλήματα.
 
Πώς γίνεται η διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής;
Ο γιατρός καταγράφει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, θα παρέχει μια φυσική εξέταση και πιθανόν να συστήσει άλλες ειδικευμένες εξετάσεις. Ο καλύτερος τρόπος διάγνωσης της κολπικής μαρμαρυγής είναι το ηλεκτροκαρδιογράφημα (EKG ή ECG). Το  ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι μία εξέταση η οποία ελέγχει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς.
 
Επίσης μπορεί να συστήσει και άλλες εργαστηριακές εξετάσεις, όπως ακτινογραφία θώρακος και υπερηχοκαρδιογράφημα. Το υπερηχοκαρδιογράφημα εξετάζει πόσο καλά η καρδιά αντλεί αίμα και αν έχουν υποστεί ζημιά οι βαλβίδες της καρδιά.
 
Πώς αντιμετωπίζεται;
Υπάρχουν αρκετές θεραπείες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την κολπική μαρμαρυγή. Ποια θεραπεία θα ακολουθηθεί εξαρτάται από την αιτία, τα συμπτώματα, και τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου.
 
Οι γιατροί μερικές φορές χρησιμοποιούν μια διαδικασία που ονομάζεται ανάταξη η οποία επαναφέρει τον κτύπο της καρδιάς σε κανονικό ρυθμό. Αυτό γίνεται είτε χορηγώντας ένα φάρμακο ή μέσω ηλεκτρικού σοκ χαμηλής τάσης (ηλεκτρική ανάταξη). Η κολπική μαρμαρυγή συχνά επανεμφανίζεται μετά την ανάταξη.
 
Εάν τα συμπτώματα είναι ήπια, ή εάν η κολπική μαρμαρυγή επανεμφανίζεται μετά από ανάταξη, ο γιατρός θα συνταγογραφήσει φάρμακα για τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και να βοηθήσει στην πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα φάρμακα αυτά μπορεί να είναι:
 
Φάρμακα ελέγχου καρδιακού ρυθμού (αντιαρρυθμικά) ώστε να επαναφέρει την καρδιά σε φυσιολογικό ρυθμό και να τη διατηρήσει εκεί.
Φάρμακα περιορισμού του καρδιακού ρυθμού, για να εμποδίσει την καρδιά να χτυπά με πολύ γρήγορο ρυθμό κατά τη διάρκεια της κολπικής μαρμαρυγής.
Πολλοί ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή θα πρέπει να λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα για την πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων. Οι ασθενείς οι οποίοι έχουν χαμηλό κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να λαμβάνουν καθημερινά ασπιρίνη αντί για αντιπηκτικά φάρμακα.
 
Η Ανάταξη και τα φάρμακα δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα για μερικούς ασθενείς και οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν ενοχλητικά συμπτώματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γιατροί συστήνουν συχνά μια διαδικασία που ονομάζεται κατάλυση καθετήρα. Κατά την κατάλυση καθετήρα καταστρέφονται μικρές περιοχές της καρδιάς, δημιουργώντας ουλώδη ιστό, ο οποίος εμποδίζει ή καταστρέφει τους τομείς που προκαλούν ή διατηρούν το ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό. Στη συνέχεια, μπορεί να τοποθετηθεί βηματοδότης για να κρατά την καρδιά σε κανονικό ρυθμό.
 
Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για την κολπική μαρμαρυγή;
Η κολπική μαρμαρυγή είναι συχνά το αποτέλεσμα καρδιακής νόσου ή καρδιακής βλάβης. Οπότε, κάνοντας μερικές αλλαγές που βελτιώνουν την κατάσταση της καρδιάς μπορείτε επίσης να βελτιώσετε τη γενική υγεία σας.
 
Μην καπνίζετε. Αποφύγετε επίσης το παθητικό κάπνισμα. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει γρήγορα τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής.
Ακολουθήστε διατροφή φιλική για την καρδιά με άφθονα ψάρια, φρούτα, λαχανικά, φασόλια, πλούσια σε φυτικές ίνες δημητριακά και ψωμί, και το ελαιόλαδο.
Ασκηθείτε τις περισσότερες, και κατά προτίμηση όλες, τις ημέρες της εβδομάδας. Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει ένα ασφαλές επίπεδο άσκησης για σας.
Ελέγξτε τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση. Εάν πάσχετε από διαβήτη, διατηρήστε το σάκχαρο στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα.
Διαχειριστείτε το στρες. Το στρες μπορεί να βλάψει την καρδιά.
Αποφύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ και τα διεγερτικά.
Αποφύγετε το ιό της γρίπης. Εμβολιαστείτε κατά τον ιό της γρίπης κάθε χρόνο.
 
Το άρθρο έχει πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν μπορεί να αντικαταστήσει την συμβουλή του γιατρού σας.